درمان ایمن تر و موثرتر سرطان با نقاط کربن فلورسنتی
فتودینامیک تراپی یک روش درمانی برای درمان انواع بیماری ها از جمله سرطان است. محققان دانشگاه شفیلد انگلستانبر اساس پژوهشی که اخیرل انجام داده اند، یک روش جدید، موثرتر و ایمن تر برای درمان سرطان مبتنی بر نور ارائه کردند، ضمن اینکه این روش هزینه درمان را کاهش می دهد.
تصویر: شماتیک نقطه کربنی متصل به پروتوپورفیرین IX
درمان مبتنی بر نور ، که به عنوان فتودینامیک تراپی نیز شناخته می شود ، در حال حاضر یک روش درمانی مرسوم از نظر بالینی است که از داروهایی استفاده می کند که فقط در معرض نور فعال می شوند تا سلول های سرطانی را از بین ببرند. با این وجود ، بسیاری از این داروها حتی بدون حضور نور نیز سمی هستند و باعث عوارض جانبی زیادی در بیماران شده و منجر به نارسایی در درمان می شوند.
محققان دانشگاه شفیلد با استفاده از نقاط کربنی (کربن دات ها) به عنوان روشی برای رساندن دارو به تومور ، و بهبود عملکرد این داروها استفاده کردند.. نقاط کربن نانوذرات فلورسنت با سمیت بسیار کمی هستند که آنها را برای کاربردهای پزشکی بسیار مفید می کند.
در این پژوهش از داروی فعال شده با نور بنام پروتوپورفیرین IX (PpIX) برای تهیه نانوکاموزیت دارویی بهره گرفته شد. دو کامپوزیت مختلف از نقاط کربن برای این پژوهش تهیه شد، یکی داروی تثبیت شده روی سطح (PpIX-CD) و دیگری کامپوزیتی که دارو در داخل نقطه (PpIX @ CD) قرار داشت.
هنگامی که این دارو به سطح نقاط کربنی متصل شد ، چهار برابر کمتر سمیت داشت، در حالی که اثرات ضد سرطان خود را حفظ کرده بود. این مطالعات بر روی یک سرطان پوست انجام شده است که نتایج نشان از افزایش اثربخشی دارو داشته است.
یک مزیت دیگر بکارگیری نقاط کربن این است که آنها درخشان هستند و همچنین به عنوان فلورسانس شناخته می شوند که باعث می شود مکان یابی آنها بسیار ساده باشد. مشاهدات نشان داد که این ذرات به سرعت وارد سلولهای تومور می شوند و فلورسانس آنها باعث می شود نظارت بر نحوه حرکت آنها در بدن و چگونگی تجمع آنها در تومورها ساده باشد.
این پژوهش نشان داد این نانوساختارها پتانسیل آن را دارند تا با استفاده از آنها داروهای ضد سرطان ارزانتری با راندمان بیشتر برای از بین بردن تومورها و عوارض جانبی کمتر در بیماران تولید کند، بعلاوه توسعه رویکردهای جدید دارو رسانی می تواند داروها را ایمن تر و مؤثرتر کند.
نتایج حاصل از این پژوهش با عنوان Carbon dot-protoporphyrin IX conjugates for improved drug delivery and bioimaging در ژورنال PLoS ONE و با DOI: 10.1371/journal.pone.0220210 منتشر شد.
تصویر: استفاده از نقاط کربنی متصل به پروتوپورفیرین IX به عنوان پروب تصویربرداری فلورسنت
تهیه و تنظیم خبر:
سید احمد دهدست
عضوانجمن علمی نانوفناوری پزشکی ایران
پژوهشگر نانوفناوری گروه بیوشیمی دانشگاه علوم پزشکی ایران