اثر درمانی اشعه X در حضور نانوذرات مس و سیستامین در تومورهای موش
تیمی از محققان دانشگاه تگزاس در آرلینگتون ، دانشگاه رود آیلند و دانشگاه براون با همکاری هم از نانوذرات در درمان هدفمند سرطانهای عمیق استفاده کردند. موفقیت آنها در زمینه نانوذرات در پژوهشی با عنوان “درمان فتودینامیک ناشی از اشعه X با نانوذرات مس و سیستامین در تومورهای موش” در جدیدترین شماره ژورنال مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم منتشر شد. این گروه از محققان با استفاده از نانوذرات مس-سیستامین (Cu- Cy) به همراه اشعه X برای معالجه تومورهای عمیق در موشهای آزمایشگاهی پرداختند. نتایج حاصله نفوذ این نانوذرات به تومور و کاهش اندازه تومور را نشان داد.
تصویر شماتیک اثر اشعه X در حضور نانوذرات مس و سیستامین در تومورهای موش
نانوذرات سنتی مورد استفاده در فتودینامیک درمانی فقط با نور فعال می شوند که بسیار نافذ نیست، لذا محققان اخیرا در تلاش برای تولید نانوذرات فتوسنتزایزر است که برای درمان موثرتر مورد استفاده قرار می گیرد. این نانوذرات با پرتوهای X فعال می شوند و در محل تومور از طریق فعال کردن گونه های اکسیژن فعال (ROS) که سلول های سرطانی را از بین می برد و بدون آسیب به سلولهای سالم عمل می کنند . ROS مولکولهای کشنده ای برای کلیه سلول ها هستند و در هنگام قرار گرفتن در معرض این مولکول ها ، سلول ها در معرض آسیب جدی قرار می گیرند. برای این منظور از نانوذرات Cu-Cy استفاده شد. بررسی ها نشان داد این نانوذرات اثرات شگفت انگیزی دارند زیرا می توان آن را با تشعشع فعال کرد، که می تواند به مراتب عمیق تر نفوذ کرده و به تومورها برسد. این گروه برای اولین بار گزارش موثقی ارائه کردند که تابش اشعه و نانوذرات Cu-Cy به عنوان یک روش درمانی مؤثر در سرطان عمل می کنند. در حالیکه می توانیم سلولهای سالم اطراف آنها را تقریباً تحت تأثیر قرار نگرفته است.
بررسی ها این مطالعه پتانسیل بالای نانوذرات مس-سیستامین با اشعه X بسیار نافذ در معالجه سرطان پستانداران را برای غلبه بر محدودیت های فعلی با نفوذ کم تایید میکند، درحالیکه درمان فتودینامیک ناشی از نور متداول تنها می تواند درمان سرطان های سطحی موثر باشد.
تصویر نانوذرات Cu-Cy تحت تاثیر نور UV
نتایج نهایی حاصل از ای پژوهش نشان می دهد ، تأثیر نانوذرات مس-سیستامین به عنوان یک حساس کننده نور هنگام فعال شدن در اثر اشعه را تأیید می کند و نشان می دهد که این نانوذرات Cu-Cy می تواند کاندیدای خوبی برای درمان فتودینامیک در انواع تومورهای عمیق باشد. هدف بعدی این گروه تحقیقاتی بررسی برخی از متغیرهای مهم بالینی به منظور تطبیق روشهای این مطالعه مقدماتی با آنچه در درمانهای انجام شده در تنظیمات بالینی اتفاق می افتد است. از طرفی هدف کلی این گروه آن است که روزی استفاده از این نانوذرات در طول پرتودرمانی در بیماران مبتلا به سرطان انجام شود. نتیج حاصل از این پژوهش اخیرا با عنوان X-ray induced photodynamic therapy with coppercysteamine nanoparticles in mice tumors در ژورنال PNAS و با شماره نمایه DOI: 10.1073/pnas.1900502116 انتشار یافت.
تهیه و تنظیم خبر:
سید احمد دهدست
عضوانجمن علمی نانوفناوری پزشکی ایران
پژوهشگر نانوفناوری گروه بیوشیمی دانشگاه علوم پزشکی ایران