استفاده از نانوساختار سیلیکا جهت حفاظت آنتی ژن واکسن هپاتیت ب
توسعه فناوری برای غلبه بر چالشهای موجود بر سر راه واکسنرسانی موثر به صورت خوراکی به یکی از فیلدهای مورد علاقه محققان تبدیل شده است. مهمترین چالش در این مسیر، گذراندن واکسن از شرایط متنوع و البته سخت موجود در دستگاه گوارش است. البته به طوریکه واکسن کاملا سالم باقی بماند و توانایی تحریک مناسب سیستم ایمنی را نیز داشته باشد. هپاتیت ب یکی از مهمترین بیماریهای ویروسی است که پیشگیری و درمان آن هزینههای زیادی را به دولتها وارد میسازد. در حال حاضر واکسن این بیماری جزو برنامه واکسیناسیون روتین کودکان در بسیاری از کشورها از جمله کشور عزیزمان ایران است. با توجه به اینکه این واکسیناسیون در 3 مرحله و به صورت تزریقی انجام میشود، توسعه راههای تجویز آسانتر یک ایده کاربردی محسوب میشود.
در یکی از تحقیقات انجام شده، در زمینه رساندن آنتیژن سطحی ویروس هپاتیت ب (HBsAg) به صورت خوراکی تلاش خوبی صورت گرفته است. نتیجه این پژوهش که توسط محققانی از کشورهای دانمارک، آلمان، برزیل، سوئیس، فرانسه و سوئد به صورت مشترک انجام شد به شناسه 10.1038/s41598-019-42645-5 و در مجله Scientific Reportsبه چاپ رسیده است. برای رساندن واکسن از نانوساختار سیلیکا استفاده شده است. وجود ساختار حفرهدار و البته پایدار و همچنین سمیت پایین ذاتی، این نانوساختار را به یکی از کاندیدهای مناسب برای حفاظت آنتیژن و نیز رهایش آن در محل مناسب تبدیل کرده است. کارایی این سیستم یعنی میزان تحریک سیستم ایمنی در مقایسه با حالت تزریقی بهتر گزارش شده است.